فهرست مطالب
Toggleمتن قرارداد واگذاری ملک به فرزند
انتقال مالکیت اموال منقول و غیرمنقول، فرآیندی است که اغلب از طریق عقد بیع صورت میگیرد. بااینحال، قانون مدنی روشهای متنوع دیگری را برای انتقال مالکیت از شخصی به شخص دیگر پیشبینی کرده است. ازجمله این روشها میتوان به قولنامه، قرارداد صلح، هبه و وصیت اشاره کرد.
انتخاب روش مناسب برای انتقال ملک، مستلزم آگاهی از جوانب حقوقی و مالی هر یک از این روشها است. به همین منظور، توصیه میشود قبل از هرگونه اقدام، با یک مشاور باتجربه در حوزه املاک مشورت کنید.
گروه آنالیز ملک آماده است تا شمارا در این زمینه یاری کند. در ادامه، نمونههایی از متنهای واگذاری ملک به فرزند ارائه خواهد شد.
شرایط قرارداد واگذاری زمین به فرزندان
بسیاری از والدین دوست دارند اموال خود را به فرزندانشان منتقل کنند. گاهی این انتقال در زمان حیات و گاهی هم بعد از فوت آنها انجام میشود. اگر والدین بخواهند در طول زندگیشان از ملک استفاده کنند اما بعد از فوتشان ملک به نام فرزندانشان شود، روشهای خاصی وجود دارد.
بهطورکلی، انتقال زمین به فرزندان از طریق روشهای زیر امکانپذیر است:
انتقال زمین به فرزند در قالب عقد بیع
یکی از رایجترین روشهای انتقال ملک به فرزندان، خریدوفروش یا همان عقد بیع است. در این روش، پدر یا مادر (فروشنده) ملک را به فرزند (خریدار) میفروشد. با انجام این کار، ملک بهطور کامل به نام فرزند منتقل میشود و او مالک جدید آن محسوب میشود.
واگذاری ملک به فرزند در قالب عقد صلح
یکی دیگر از روشهای انتقال ملک به فرزندان، صلح عمری است. در این روش، پدر یا مادر ملک خود را به فرزندشان میدهند اما تا زمانی که زنده هستند، میتوانند از آن استفاده کنند. بعد از فوت آنها، ملک بهطور کامل به نام فرزندشان میشود. با این روش، میتوان از فروش زودهنگام ملک توسط فرزندان جلوگیری کرد. البته در قرارداد صلح عمری میتوان مبلغی را بهعنوان بهای ملک در نظر گرفت.
انتقال ملک به فرزند در قالب وصیت
یکی از راههای انتقال ملک به فرزندان، وصیت کردن است. وقتی کسی میمیرد، وصیتنامه او اجرا میشود و طبق آن، اموالش به کسانی که او تعیین کرده، میرسد. اما قانون میگوید هرکسی فقط میتواند یکسوم از اموالش را وصیت کند. یعنی اگر کسی دو فرزند داشته باشد، نمیتواند کل اموالش را به یکی از آنها بدهد. بقیه اموال باید به همه وارثان (مثل فرزندان دیگر، همسر و…) برسد.
بخشیدن ملک به فرزند در قالب هبه
عقد هبه یعنی اینکه چیزی را به کسی هدیه بدهیم. وقتی کسی ملکی را به دیگری هدیه میدهد، این کار را از روی محبت یا لطف انجام میدهد، نه اینکه بخواهد پولی در قبال آن بگیرد. برخلاف خریدوفروش (عقد بیع)، در هبه معمولاً چیزی در قبال هدیه گرفته نمیشود. البته گاهی هم ممکن است چیزی در قبال هدیه داده شود.
اگر کسی ملکی را به فرزندش هدیه دهد، دیگر نمیتواند آن را پس بگیرد. برای اینکه این هدیه قانونی باشد، باید سند ملک به نام فرزند زده شود.
نمونه متن واگذاری ملک به فرزند
شاید برای شما این سؤال پیش آمده باشد که چگونه میتوان ملک را از طریق قولنامه به فرزند انتقال داد. به همین منظور، در اینجا نمونهای از قرارداد انتقال ملک به فرزند از طریق قولنامه را برای شما فراهم کردهایم تا با شرایط و مفاد آن آشنا شوید:
ماده ۱. طرفین قرارداد
۱-۱ فروشنده/فروشندگان ………………….. فرزند …………….. به شماره شناسنامه ………………… صادره از …………… کد ملی ………………. متولد ……… ساکن ……………… تلفن ………… .
یا با وکالت / قیمومیت / ولایت / وصایت ………………… فرزند ……………… به شماره شناسنامه ……………… متولد ………….. بهموجب …………….
۱-۲ خریدار/خریداران …………… فرزند …………….. به شماره شناسنامه ………… صادره از ……….. کد ملی ………………. متولد ……… ساکن …………… تلفن ……….. .
ماده ۲. موضوع قرارداد و مشخصات ملک
بیع … دانگ یک دستگاه آپارتمان دارای پلاک ثبتی … فرعی از … اصلی به مساحت اعیانی … مترمربع و بهصورت … خوابه و مساحت عرصه … متر به نشانی محل وقوع ملک … طبقه … واحد … و با جمیع توابع شرعیه و لواحق عرفیه آن بدون استثنا عرصتاً و اعیاناً به انضمام برق به شماره پرونده … و آب به شماره اشتراک … و گاز شهری به شماره شناسایی … و یک رشته تلفن دائر به شماره … و انباری به مساحت … مترمربع واقع در … و تعداد … عدد پارکینگ به شمارههای … و دارای پایان کار ساختمان شماره … مورخ … صادره از سوی شهرداری منطقه … میباشد.
تأسیسات گرمایشی شامل شوفاژ روشن، پکیج حرارتی، گاز شهری، فن کویل، بخاری نفت سوز، شومینه و وسایل سرمایی شامل کولر، چیلر، فن کویل، تهویه مطبوع و سایر لوازم و ملحقات مربوطه با حق استفاده از مشاعات و مشترکات طبق قانون تملک آپارتمانها و آییننامههای اجرایی آن بهطور کامل به رؤیت خریدار رسیده و از کمیت، کیفیت و وضعیت ملک کاملاً مطلع شده است.
ماده ۳. ثمن معامله و چگونگی پرداخت
مبلغ ……… ریال معادل ………. تومان وجه رایج مملکتی تعیین و موردتوافق و تراضی طرفین قرار گرفت که به شرح ذیل از سوی خریدار / خریداران پرداخت میگردد :
۱-۳ مبلغ ………. ریال معادل ……….. تومان نقداً بهموجب چک شماره ………. عهده بانک ………… مورخ ……….. فی المجلس از ناحیه خریدار / خریداران به فروشنده بهعنوان قسمتی از ثمن معامله پرداخت و فروشنده / فروشندگان با امضای این مبایعهنامه اقرار به اخذ مبلغ فوق نمودهاند .
۲-۳- بقیه ثمن معامله که مبلغ …….. ریال تعیین گردید، توافق گردید به شرح ذیل پرداخت گردد: مبلغ ……………. و الباقی ثمن معامله که مبلغ ………. میباشد ، به هنگام تنظیم سند رسمی و انتقال قطعی / وکالتی در دفترخانه شماره ………… واقع در …………
تبصره ۱ : عدم وصول جکها یا مطالبه مبلغ مندرج در بند ۱-۳ ماده ۳ این مبایعهنامه از سوی فروشنده / فروشندگان ، تأثیری در صحت معامله ایجاد نخواهد کرد .
تبصره ۲ : فروشنده متعهد گردید مورد معامله را در تاریخ ………….. صحیح و سالم تخلیه کامل نموده و در قبال اخذ رسید کتبی ، به خریدار تحویل نماید.
ماده ۴. تنظیم سند رسمی
۱-۴ بهمنظور تنظیم سند رسمی طرفین متعهدند که در تاریخ….. در دفترخانه اسناد رسمی شماره…. یا دفترخانهای که بانک و سازمانهای تابعه…. معرفی نماید حاضرشده و کلیه تشریفات قانونی معامله را انجام دهند.
۲-۴ هریک از طرفین که در موعد مقرر در دفترخانه حاضر نشوند و یا از آن قسمت از مقدمات ثبت معامله مرتبط به خود را فراهم نکند، مکلف است مبلغ ……ریال بابت جریمه عدم حضور بهموقع بهطرف دیگر بپردازد. این جریمه اصل تعهد نیست و پرداخت آن لطمه به اصل معامله انجامشده نمیزند و طرف پرداختکننده را نیز از انجام تعهداتش بری نمیسازد.
ماده ۵. شرایط تسلیم ملک مورد معامله
فروشنده/فروشندگان مکلف است در تاریخ / / ۱۴ ملک را با تمام توابع و ملحقات و منضمات به خریدار/خریداران تسلیم کند. وجه الالتزام عدم تخلیه روزانه …….ریال میباشد که در صورت عدم تسلیم بهموقع، فروشنده موظف است آن را به خریدار پرداخت کند. سایر مواردی ازجمله اسقاط کلیه اختیاراتی قانونی فسخ قرارداد و یا هر شرط و مندرجات دیگری بنا بر توافق طرفین قابل درج در قولنامه میباشد.
ماده ۶ : آثار قرارداد
۱-۶ بر طبق این قرارداد، فروشنده از انتقال ملک مورد معامله به هر عنوان و دلیل، بهغیراز خریدار، منع میشود. چنانچه تخلفی صورت بگیرد و انتقال به غیر انجام شود، خریدار حق درخواست فسخ قرارداد را دارد و یا میتواند با اقامه دعوی ابطال بهطرفیت فروشنده و منتقل الیه، الزام فروشنده را به انتقال مورد معامله بخواهد. در شرایطی که الزام ممکن نباشد، خریدار حق فسخ معامله را دارد و فروشنده موظف است کلیه هزینههایی که خریدار متقبل شده را بپردازد و بایستی معادل ……………. ریال، بهعنوان خسارت تخلف از عدم انجام تعهد به وی پرداخت نماید.
۲-۶ فروشنده متعهد است قبلاً و یا حداکثر تا زمان مقرر برای تنظیم سند رسمی، کلیه مجوزها و مدارک لازم از مراجع مختلف در خصوص مال، از قبیل حساب شهرداری ، مالیاتی و غیره را اخذ نماید.
۳-۶ فروشنده مکلف است کلیه بدهیهای احتمالی در خصوص توابع ، اعیان، مستحدثات و امکانات موجود در مورد معامله را حداکثر تا زمان تنظیم سند رسمی، تسویه نماید.
جمعبندی
همانطور که بررسی کردیم، روشهای مختلفی برای انتقال ملک وجود دارد. برای اینکه بدانید کدام روش برای شما مناسبتر است، بهتر است با یک کارشناس ملک مشورت کنید. در این مقاله، ما سه روش رایج برای انتقال ملک به فرزند را توضیح دادیم: قولنامه، هبه و صلح عمری. برای اطلاعات بیشتر در مورد قوانین مربوط به املاک، میتوانید به گروه آنالیز ملک مراجعه کنید.
سؤالات متداول (متن قرارداد واگذاری ملک به فرزند)
- چه روشهایی برای انتقال ملک به فرزند وجود دارد؟
انتقال ملک به فرزند از طریق روشهای مختلفی مانند عقد بیع (خریدوفروش)، عقد هبه (بخشش)، عقد صلح عمری و وصیت امکانپذیر است. هر یک از این روشها شرایط و تبعات حقوقی خاص خود را دارد.
- بهترین روش برای انتقال ملک به فرزند کدام است؟
انتخاب بهترین روش به عوامل مختلفی مانند شرایط مالی، روابط خانوادگی، اهداف انتقال و قوانین جاری بستگی دارد. بهتر است قبل از هر اقدامی با گروه آنالیز ملک مشورت کنید تا بهترین روش برای شما انتخاب شود.
- آیا برای انتقال ملک به فرزند حتماً باید سند رسمی تنظیم شود؟
بله، برای اینکه انتقال ملک بهطور کامل و قانونی انجام شود، تنظیم سند رسمی در دفتر اسناد رسمی الزامی است. سند رسمی بهعنوان مدرک مالکیت جدید محسوب میشود و از بروز مشکلات مالی در آینده جلوگیری میکند.
- چه مدارکی برای تنظیم سند انتقال ملک به فرزند نیاز است؟
مدارک موردنیاز برای تنظیم سند انتقال ملک به فرزند شامل سند مالکیت ملک، شناسنامه و کارت ملی طرفین قرارداد، وکالتنامه در صورت وجود وکیل، و سایر مدارک موردنیاز دفتر اسناد رسمی است.
- آیا برای انتقال ملک به فرزند باید مالیات پرداخت کرد؟
بله، انتقال ملک مشمول پرداخت مالیات نقلوانتقال میگردد. مبلغ مالیات بر اساس ارزش ملک و قوانین مالیاتی هر منطقه متفاوت است.
- آیا میتوان ملک را بهصورت مشاع به چند فرزند انتقال داد؟
بله، امکان انتقال ملک بهصورت مشاع بین چند فرزند وجود دارد. در این حالت، هر یک از فرزندان مالک یک سهم مشخص از ملک خواهند بود.
- آیا میتوان ملکی را با قید شرط به فرزند انتقال داد؟
بله، میتوان با قید شرایط خاصی مانند حق سکونت مادامالعمر برای واگذارکننده، حق استفاده از بخشی از ملک یا سایر شرایط، ملک را به فرزند انتقال داد.
- آیا انتقال ملک به فرزند بر ارث وراث دیگر تأثیر میگذارد؟
بله، انتقال ملک به فرزند در زمان حیات میتواند بر سهم سایر وراث در ارث تأثیرگذار باشد. بنابراین، قبل از هرگونه اقدامی بهتر است با یک وکیل مشورت شود.
- آیا میتوان ملکی را که به نام فرزند زدهشده است، پس گرفت؟
درصورتیکه انتقال ملک بهصورت هبه به فرزند باشد و شرایط قانونی آن رعایت شده باشد، عموماً امکان پس گرفتن ملک وجود ندارد. اما در موارد خاصی مانند تقلب یا اشتباه، ممکن است بتوان با مراجعه به دادگاه، درخواست ابطال معامله را نمود.
- چه زمانی بهتر است ملک را به فرزند انتقال دهیم؟
زمان مناسب برای انتقال ملک به فرزند به عوامل مختلفی مانند شرایط مالی، وضعیت سلامت، روابط خانوادگی و برنامههای آتی بستگی دارد.
توجه :ساعات پاسخگویی به شما از 8 صبح الی 17 می باشد .
تلفن:02644221609
تلفن:09125653320